Værd at vide om det nye TobaksProduktDirektiv (TPD)

Du kender sikkert til den lovgivning, som trådte i kraft for et år siden. Den 7. Juni 2016. Loven muliggjorde at forhandlerne nu måtte sælge e-væsker, som indeholder nikotin, samt hvilken mængde der måtte sælges.

Det var Sundhedsstyrelsen som varetog kontrollen af dette, og alle produkter der indeholdte nikotin skulle anmeldes hertil. Det var der dog en hel del forhandlere der ikke fik gjort, og sundhedsstyrelsen formåede ikke at føre ordentlig kontrol.

Så mens politikerne debaterede, så solgte nogle forhandlere “ulovlige” e-væsker, som ikke var blevet anmeldt. Derfor mente de at der skulle strammes ind. Deraf kom det nye direktiv, som skulle sørge for at alle produkterne blev anmeldt, og politikerne valgte derfor at kontrollen af e-cigaretter nu skulle overgå til Sikkerhedsstyrelsen – Hvilket er fordelsagtigt for forbrugerne, som nu er sikret at alle produkter er anmeldt. Men knapt så fordelsagtigt for forhandlere og producenter, eftersom at du som producent nu skal anmelde hvert et produkt, og en godkendelse/anmeldelse af et produkt koster det nette sum af 37900,- DKK.

– Det betyder at hvis du er forhandler, der eksempelvis har lavet din egen e-væske førhen. Så skal den nu anmeldes. Det skal du så betale næsten 38000 DKK for, og ændrer du så en lille ting som nikotinstyrken i væsken, så skal der en ny anmeldelse til. – Kort sagt, hvis du har en e-væske med smag af Menthol, der kan fås med 6, 12, og 18 mg nikotin. Så skal hvert produkt have en anmeldelse. Så det vil koste 113700 dkk, at få godkendt en e-væske med en smag, men med forskel nikotin styrke.

– Yderligere har det også konsekvenser for forbrugerne, eftersom at direktivet omfatter at der kun må sælges e-cigaretter med en væskebeholder på maks 2 ml. Så hvis du som forbruger efter d. 7 Juni 2017 ønsker en ny væskebeholder, som ikke overholder kravene, så skal du købe den hjem fra udlandet, og derved bryde lovgivningen. Det bliver samtidig dyrere at købe væsker, eftersom at der skal betales så mange penge for at få et produkt anmeldt, og de penge kan kun komme fra en person, og det er forbrugeren.

 

Du kan læse meget mere om det nye direktiv her: http://www.ecigaretregler.dk

Retsinformation: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=180119

 

 

Skriv et svar